söndag 24 juni 2012

Citronmaräng paj

 

Idag har ja haft min fd svägerska på besök och innan hon kom så bakade ja en citronmaräng paj eftersom ja har varit sugen på att testa de ett tag nu..Hon tyckte att de var jättegott och ja med för den delen( fast ja åt nog för mycket :-)..Den här pajen är syrlig och söt på samma gång vilket passar väldigt bra!..Här kommer receptet :

Receptet räcker till 6-8 bitar ungefär

Ingredienser till pajdeg :
  •  3 dl vetemjöl
  • 100g smör
  • 2msk strösocker
  • 2msk kallt vatten
  • 1 st äggula
Ingredienser till fyllning :
  • ca 1-1,5 dl färdig lemon curd ( finns bland sylt/marmelad hyllorna i affären)
Ingredienser till marängen
  • 4st äggvitor
  • 1,5dl socker
  • 1tsk vaniljsocker 
Gör så här : 
  1. Börja med pajdegen. Mät upp vetemjöl, smör(gärna rumsvarmt) och strösocker.
  2. Rör ihop allt så att smöret finfördelas. 
  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke (Den ska användas till maräng täcket)
  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet.
  5. Tryck ut degen i en pajform med ca 24cm i diametern. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.
  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175grader i 15 min.  
  7. Börja nu med maräng täcket. Använd äggvitan från ägget du tidigare delat och tillsätt resten av äggvitorna.
  8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
  9.   Bred ut lemon curden i pajskalet.
  10. Klicka ut maräng smeten ovanpå lemon curden.
  11. Grädda pajen i 150grader i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur i minst 2 timmar innan den skärs upp. Marängen brukar sjunka ihop lite grann. 

    Tips..Servera gärna med uppvispad grädde..Kan du inte få tag på färdig lemon curd så finns det massa recept på nätet om du vill göra egen( de blir nog godare oxå!)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar