måndag 16 januari 2012

Hallon makroner



Eftersom ja gillade dessa små söta  bakverk så mycket och eftersom ja insha Allah kommer att göra dom fler gånger!(gjorde dom igår igen:) och man kan variera dom så mycket i både smak färg så tänkte ja att ja kan väll lika gärna lägga upp receptet här på min blogg:)..De här är Leilas Leila bakar i frankrike recept och ja tycker att det är bra! och relativt enkelt med tanke på att de sägs att de kan vara lite svårt att baka macarons..Här följer receptet:

Receptet ger ca 25st Macarons

Grundrecept mandelkakor:

  • 4st äggvitor
  • 0,5dl socker
  • 150g skållad och malen mandel
  • 4dl florsocker
  • Några droppar hushållsfärg(Inget måste men de ser finare ut:) Ja använde blå och röd
Hallon smörKräm:
  • 100g mjukt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st äggula
  • 2msk hallonsylt
  • evetuellt håshållsfärg(Ja använde lite röd)
  1. Sätt ugnen på 150g
  2. Börja med smeten till mandelkakorna..Sikta ner den malda mandeln i en skål och sikta även ner florsockret i samma skål och rör om försiktigt..Ta en ny torr! skål och vispa ihop äggvitor och socker till en fast/toppig maräng smet i den..När du gjort det rör du försiktigt ner mandel och florsocker blandningen i maräng smeten och tillsätt eventuellt några droppar färg och rör om..
  3. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, ungefär lika stora som femkronor på en plåt med silpat eller bakplåtspapper
  4. Låt dom vila på på plåten i 15 min för att förhindra dom från att spricka i ugnen
  5. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i ca 12 min, dom ska vara lite mjuka i mitten när dom är klara
  6. När kakorna är klara ska man dra bort silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låta kakorna svalna
  7. Medans kakorna svalnar kan du börja med hallon smörkrämen..Vispa ihop smöret, florsockret och vaniljsockret pösigt och vispa sedan i äggulan hallonsylten och eventuellt några droppar färg..
  8. När kakorna svalnat tar du hallon smörkrämen och spritsar ut den på undersidan av 25 st mandelkakor och resten av mandelkakorna lägger du över som ett lock(som en hamburgare:)Förvara macaronsen i kyl om du inte ska äta dom på en gång!!
Tips! Va ja har förstått och utav egna erfarenheter kan det vara bra att grädda kakorna på ett silplat eftersom dom lättare fastnar på bakplåtspappret! Låt dom svalna ordentligt oxå innan du börjar pilla på dom :)..Gräddnings tiden kan nog variera beroende på ugn för mig tog det ca 15 min..man får pröva sig fram helt enkelt..Kakorna ska vara lite sega/mjuka och inte!!! helt hårda som maräng när dom är klara..De här är ett bra grundrecept på mandelkakorna och sen kan man ju lägga alla möjliga olika fyllningar i mellan men ja måste säga att hallon smörkrämen va jättegod och den kommer ja insha Allah använda till tårtor o annat oxå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar